dahilde_isleme_rejimi_banner

Dâhilde İşleme Rejimi: İhraç edilecek ürünlerin üretiminde kullanılan ve ithal edilerek veya yurt içi alımla temin edilecek unsurlar (hammadde, yarı madde, yarı mamul, mamul, ara malı, ambalaj ve benzeri) için çeşitli muafiyetler sağlayan bir ihracatı teşvik sistemidir. Dâhilde işleme rejimi ile ihraç ürünlerine uluslar arası piyasalarda rekabet gücü kazandırmak, ihraç pazarlarını geliştirmek ve ihraç ürünlerini çeşitlendirmek amacıyla firmalara başta vergisel muafiyetler olmak üzere çeşitli kolaylıklar ve teşvikler sunulmaktadır.

Dâhilde işleme rejimi; ithal girdi kullanılan işlem görmüş ürünün ihracı ile ihracat sayılan satış ve teslimlerin belirlenmesi, yönlendirilmesi ve geliştirilmesine ilişkin tedbirlerin düzenlenmesini ve yürütülmesini kapsar.

Dâhilde işleme için şartlı muafiyet sistemi ve geri ödeme sistemi olmak üzere iki türlü izin alınabilir.

Devlete verilen taahhütler ve iyi planlanmış bir üretim/ihracat projelendirmesi eşliğinde Dâhilde İşleme İzin Belgesi alınarak aşağıdaki avantajlardan faydalanılabilir:

  • İhracat taahhüdünü üçüncü ülkelere yapılan ihracatla yerine getirmek şartı ile ithalatta kota ve gözetim uygulamalarından muafiyet,
  • Üçüncü ülkelerden yapılan ithalatlarda gümrük vergileri, KDV ve diğer vergi, resim ve harçlardan muafiyet,
  • İhracat sayılan satış ve teslimler ile ilgili olarak ithalatta gümrük vergisi muafiyeti,
  • AB ülkelerinden ithalatta KDV ve diğer vergi, resim ve harçlardan muafiyet,
  • Dış Ticarette Standardizasyon ve Teknik Düzenlemeler mevzuatına tabi olmama,
  • Ödenmiş vergilerin geri alınması kolaylığı,
  • İndirimli teminat uygulaması kolaylığı,
  • Eşdeğer eşya kullanıma kolaylık verilmesi,
  • Gümrük vergisi, KDV, ÖTV, KKDF, damga vergisi ve harç ödenmemesi.

Dâhilde İşleme İzin Belgesi sektöre göre değişmekle beraber en fazla 12 aydır, ilk gerçekleştirilen ithalatın tarihi esas alınarak süre azami olarak 3 ay uzatılabilir ancak belge kapsamında hiç ithalat yapılmaması halinde bu hüküm uygulanmaz. Belge kapsamında gerçekleştirilen ihracatın değerinin belge ihracat taahhüdüne oranı % 25’ten az olmamak kaydıyla belge süresinin yarısını geçmemek üzere ek süre verilebilir, indirimli teminat uygulamasından yararlandırılan belge için bu oran % 15’tir.